Get Adobe Flash player

Култура

Културни забележителности в общината

Храмът “Св. Димитър Солунски” в гр. Искър е изграден със султански ферман през 1837 г. По архитектурен план можем да го отнесем към типичния за този период градеж – еднокорабна постройка, дълга 16 м и широка 6 м, със засводен таван и камбанария към нея. Стените са изографисани през 1847 г. от Димитър Доспевски. В двора на църквата някога е било килийното училище. Църквата е архитектурен и художествен паметник на културата втора степен. В момента е в процес на реставрация.

Читалищата са основните културни и обществени центрове в общината. Във всяко населено място има по едно читалище. Те са независими, самостоятелни юридически лица. Всички читалища разполагат с богати библиотеки и са центрове на художествената самодейност, клубове и кръжоци за работа с деца.

Повече от 50 години в читалището в с. Писарово съществува женски певческа група, която след дълго прекъсване беше възобновена през 2005 година. (Отдолу са показани снимки на грамотите и наградите, получени от състава през годините.)

През 2006г. Община Искър беше наградена от Националния конвент на експертите и официалното представителство на уникалните градове в Европа, за уникално историческо и културно наследство и за принос към авторитета на Република България.

Църквата “Св. Димитрий в град Искър има 170 годишна история и е регистрирана в обявена за паметник на културата..
В историческия музей в с. Д. Луковит се съхраняват експонати от времето на Римската империя, както и от бита на българина.
Читалището в с. Долни Луковит съхранява музейна сбирка дарена от покойния майстор – бъчвар Пъшо Николов, член на Задругата на майсторите.

Основната дейност на четирите читалища – по едно във всяко селище, е библиотечната. Художествената самодейност е представена от четирите вокални състава, носители на множество награди и отличия от фестивалите „Златен кестен” Петрич, „Балканфолк” В. Търново, „Златна царевица” Кнежа, „Мара Врачанка” Враца, “Листопад на спомените” Варна, „Цепелина” Б. Слатина и много други.
Вратите на читалищата са отворени и за малки певци и музиканти, поети и художници, танцьори или деца, дошли просто да се забавляват в многобройните клубове и кръжоци.

На 1 май в с. Долни Луковит се провежда изложба на животни, организирана от местното животновъдно дружество и националният селекционен център.
На 02 Май се провежда земеделския събор в местността Тульово край с. Писарово. В жертва се принася агне, за плодородна година и богата реколта, раздава се курбан чорба, провеждат се надпявания, пехливански борби и др.
На 9ти Май в с. Староселци традиционно се отбелязва годишнината от края на Втората световна война, с тържествен концерт, беседа и среща с ветераните – участници във войната. А в град Искър датата 9ти Май се отбелязва под надслов „На чаша руски чай” На 2 Юни, в с. Д. Луковит се прави панихида в памет на загиналите през войните 1912-1913 и 1915-1918г.

Документи за сваляне

ИмеДата на качванеРазмерСваляния
Icon of Военни паметници в община ИскърВоенни паметници в община Искър    [23.04.2018]   [5.1 MiB]   [1004 сваляния]
Icon of Военни паметници в община Искър Военни паметници в община Искър     [30.09.2020]   [5.1 MiB]   [313 сваляния]