СЪОБЩЕНИЕ ОТ ОБЩИНСКА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ
СЪОБЩЕНИЕ ОТ ОБЩИНСКА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ
Във връзка със Заповед № РД-09-93/03.07.2019 г. на Областния Управител на област Плевен по повод констатиран случай на заболяването Африканска чума по свинете(АЧС) при дива свиня, в землището на с. Жернов, общ. Никопол, обл. Плевен и Решение на Областната епизоотична комисия от 08.07.2019 г., за налагане на мерки за предотвратяване възникването и разпространяването на АЧС, на територията на община Искър, Кметът на Общината издаде Заповед, с която забранява свободно движението на свине, извън територията на обектите, в които се отглеждат.
Африканската чума по свинете се придружава от следните симптоми: депресия, загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите. Свинете имат смущения в кооординацията на движенията. При женските има риск от аборт във всеки стадий на бременността. Често се наблюдава повръщане или запек, други имат кървава диария. По крайниците и ушите се появяват подкожни кръвоизливи. Често настъпва кома и смърт.
За предотвратяване на разпространението на вируса е необходимо собствениците на животните да спазват следните правила:
- Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо;
- Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълното му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.);
- От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.)
- Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни;
- Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки или свинска мас);
- Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък;
- В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване;
- Кръвта, стомоашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото, където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване.
Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми, като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност по корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР И ДА ПРЕУСТАНОВЯТ ОБРАБОТКАТА НА ТРУПА. Всички хора, които участват в клането, трябва да предприемат всички необходими, хигиенни мерки, да не разнесат вируса по домовете си!